Sunday, December 23, 2007

Capricornus

Εύχεστε να αρέσετε στους άλλους και να σας θαυμάζουν μολονότι τείνετε σε κριτική στάση απέναντι στον εαυτό σας. Έχετε μεν κάποιες αδυναμίες στην προσωπικότητά σας, αλλά γενικά μπορείτε να τις ισορροπείτε. Έχετε στη διάθεσή σας μεγάλες δυνατότητες τις οποίες όμως μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιήσατε προς όφελός σας. Προς τα έξω δείχνετε πειθαρχεία και συνειδητοποίηση του εαυτού σας, εσωτερικά όμως έχετε ανησυχίες και ανασφάλεια. Μερικές φορές αναρωτιέστε αν πήρατε τη σωστή απόφαση ή αν πράξατε σωστά. Προτιμάτε μια αναλογία εναλλαγών και μεταβολής και δεν ικανοποιείστε όταν σας εμποδίζουν περιορισμοί και οριοθετήσεις. Έχετε επίσης περηφάνια στο να κρατάτε τη σκέψη σας ανεξάρτητη και δεν αποδέχεστε έτσι αβίαστα τις ερμηνείες άλλων χωρίς τεκμηρίωση και αποδείξεις. Μολαταύτα έχετε διαπιστώσει ότι δεν είναι σοφό να ανοίγεστε πολύ στους άλλους. Μερικές φορές συμπεριφέρεστε εκδηλωτικά, καταδεκτικά και απροκατάληπτα, μερικές φορές όμως γίνεστε εσωστρεφής, δείχνετε επιφυλακτικότητα και συγκράτηση. Μερικές από τις αναζητήσεις σας έχουν μια ροπή να είναι εκτός πραγματικότητας.

Αιγόκερως (Λατινικά: Capricornus, συντομογραφία: Cap) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά (αστρονιμικά όχι αστρολογικά) στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο Αιγόκερως έχει την ιδιαίτερη διάκριση ότι ένας κύκλος της γήινης σφαίρας, ο Τροπικός του Αιγόκερω, φέρει το όνομά του. Αυτό οφείλεται στο ότι στα χρόνια του Πτολεμαίου το νοτιότερο σημείο που μπορεί να βρεθεί ο `Ηλιος στο γήινο ουρανό βρισκόταν μέσα στα όρια του Αιγόκερω. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται ο `Ηλιος κάθε έτος κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε ο `Ηλιος περνά από το ζενίθ το μεσημέρι στους τόπους που βρίσκονται πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω. Η μετάπτωση του άξονα της Γης όμως έχει αλλάξει το νοτιότερο αυτό σημείο πάνω στην ουράνια σφαίρα, και τώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά του αστέρα «μ» Τοξότου στον ομώνυμο αστερισμό. Στην εποχή μας ο `Ηλιος βρίσκεται μέσα στα όρια του Αιγόκερω από τις 21 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου, και οι ημερομηνίες αυτές συνεχίζουν να μετατίθενται προς τα εμπρός με ρυθμό 1 ημέρα ανά 71,1 έτη.

Μάπα το καρπούζι δηλαδή; Αν ο Ήλιος στις 21 Δεκεμβρίου περνά μπροστά από τον αστερισμό του Τοξότου και στον Αιγόκερω βρίσκεται από τις 21 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου, τότε τί Αιγόκερος είναι αυτός που ξεκίνησε χθες-προχθές; Ρε συ Υρώ, τί γίνεται εδώ;

Πάντως έτσι εξηγούνται και οι μακριές σκιές στις φωτογραφίες στη προ-προηγούμενη ανάρτηση από την βόλτα της περασμένης Κυριακής... Ο Ήλιος ήταν χαμηλά στον ορίζοντα κατά τον νότο στις περιοχές του ουρανού όπου τις νύχτες εμφανίζεται ο αστερισμός του Αιγόκερου. Χμ... συγνώμη του Τοξότου, στον Αιγόκερω θα περάσει στις 21 Ιανουαρίου.


Από την θητεία μου στα αστρολογικά αποκόμισα το συμπέρασμα ότι στην εποχή μας αν υπάρχει ενός είδους ζωδιακός ρατσισμός αυτός στρέφεται προς το ζώδιο του Αιγόκερου. Πρόκειται για ζώδιο του στοιχείου της γης με χαρακτηριστικά που περιγράφουν μια τάση προς σύνεση, τη προσγειωμένη στάση απέναντι στα πράγματα που συνοδεύεται από διαχειριστικές δεξιοτεχνίες και πραγματισμό. Εξ αυτών, εύκολα και συχνά επιβραβεύεται με επιτυχία η ορθολογική οργάνωση της επιμονής στους στόχους που θα τεθούν. Στα συμπαρομαρτούντα συγκαταλέγονται μια κάποια κοινωνική ανέλιξις ή πλούτος ή τέλος πάντων ότι κι αν είναι αυτό, ένας Αιγόκερος δεν είναι ποτέ στο περιθώριο του κοινωνικού γίγνεσθαι γιατί υποτίθεται ότι σχεδόν ενστικτωδώς δεν καταλήγει ποτέ ούτε ν΄αγοράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ούτε να κυνηγάει άπιαστες εξωπραγματικές πεταλούδες με την απόχη της ενόρασης. Η άσχημη εκδήλωση των χαρακτηριστικών του μπορεί να καταλήξει στο συνδυασμό της διαχειριστικής δεξιοτεχνίας με μια έντονη ιδιοτέλεια και να παράγει έναν αφανή μηχανισμό που πολλοί, αν κατάφερναν να το διακρίνουν, θα τον κατήγγειλαν σαν «αισχροκέρδεια» (κάθε είδους). Λέω αφανή μηχανισμό, γιατί εύκολα μπορούν να τον εντάξουν στις ισχύουσες συμβάσεις και να μην γίνεται αντιληπτός σαν κάτι αντιδεοντολογικό. Tις ισχύουσες συμβάσεις, ασχέτως αν τις ενστερνίζονται ή όχι, οι του Αιγόκερω, εξακολουθούν να μπορούν να τα βγάζουν πέρα μαζί τους ασκώντας τη λεπτή τέχνη της διαχείρισης (το μεγάλο τους ατού) τουλάχιστον πολύ καλύτερα απ' ότι οι υπόλοιποι του ζωδιακού κύκλου. Δεν λέω ότι έτσι είναι οι Αιγόκεροι, απλώς αναφέρω με τι θα μπορούσαν στην εποχή μας να γειτονεύουν τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στη ζωδιακή μορφή. Κι αυτά (στην εποχή μας επαναλαμβάνω) κάνουν τον καημένο τον Αιγόκερο uncool! Ο κατάλογος περιλαμβάνει: μεθοδικότητα, πειθαρχία, φιλόδοξη στάση στη ζωή, υπευθυνότητα, έλλειμμα συναισθηματικού βάθους κι άλλα πολλά. Για να το εξηγήσω πιο απλά δια της συγκριτικής μεθόδου:

Είπαμε είναι ζώδιο του στοιχείου της γης, Αυτό ήδη δυσκολεύει τα πράγματα. Συνεπώς έχει χάσει το πλεονέκτημα να φιγουράρει πύρινος και φλογερός με όλες τις κοσμογονικές ενεργειακές δυνάμεις που θα έδινε στα χαρακτηριστικά του η φωτιά. (Κριός, Λέων, Τοξότης). Ο Κριός σε κάνει επιθετικό κι ετοιμοπόλεμο, ο Λέων σε κάνει άρχοντα και κιμπαρλή κι ο Τοξότης σου δίνει κινητικότητα ευελιξία κι ενέργεια. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη ομάδα περιττεύει να κάθομαι να καταδεικνύω ότι πρόκειται για τεφαρίκια του ζωδιακού κύκλου.

Ούτε μπορεί να επικαλεστεί, ο Αιγόκερος αιθερικότητα, μακρύ ατενίζων βλέμμα και ελεύθερο ευέλικτο πνεύμα από το στοιχείο του αέρα, που είναι και ιδιαιτέρως in στη κοσμογονική φάση του «πολιτισμού» μας. (Υδροχόος, Δίδυμοι, Ζυγός). «Μπαίνουμε στο Υδροχόο» για τα επόμενα περίπου δύο χιλιάδες χρόνια όπως γνωρίζετε. Πρόκειται για την sience fiction ελπίδα της ανθρωπότητας. Με τα χαρακτηριστικά των Δίδυμων πολλοί αισθάνονται άβολα αλλά είναι ντροπή να τ' ομολογούν. Δίδυμοι σημαίνει γρήγορη διανόηση που δεν χάνει την ελαφράδα της. Όποιος δεν αντέχει βγαίνει στις μέρες μας ο ίδιος out. Οι άσχετοι δηλαδή, κι αυτοί που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την ευφράδεια της διανόησής τους, τους καταλογίζουν διπλοπροσωπία και ξεχνούν ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό των πραγματικών διδύμων είναι η καταπληκτική ομοιότητα κι αυτό όχι μόνο στην εμφάνιση. Αμ αυτός ο Ζυγός! Τί αισθητική αρμονία είν' αυτή! Τί καλαισθησία, τι υψηλή εμμονή στην αναζητήση της ισορροπίας. Ο Αδόλφος θα μπορούσε να είναι Ζυγός. Ησυχάστε δεν ήταν, ήταν από τα ζώδια της γής. (Αν ήταν ζυγός δεν θα μπορούσε ν' αποφασίσει τι ταιριάζει καλύτερα στο ρυθμό της αντίληψής του για την αρμονία του έργου του και του κόσμου: να γκαζώσω σήμερα Εσκεναζίμ ή να αρχίζω με τους Σεφραδίμ;) Μη ξεχνάτε, ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο που δεν είναι ούτε ζωντανό ούτε άνθρωπος ή ανθρώπινη ιδιότητα ή επάγγελμα. Πρόκειται για χρηστική συσκευή! Βρε τι καλό πού 'ναι τούτο; Να τον πάρεις να το βάλεις πάνω στο κομοδίνο να τον χαίρονται και να τον θαυμάζουν! Εμένα μου τυχαίνει ο ωροσκόπος στο Ζυγό...

Στις μέρες μας που η σκέψη προσπαθεί να διατηρήσει την πορεία της στην ενηλικίωσή της και την απελευθέρωση από την μυθοπλασία, επιχειρείται πολύ συχνά η εξής σύγχυση για να είναι πειστική και να επιβεβαιωθεί το θετικόν της καλής πορείας μας προς αυτή την κατεύθυνση: προβάλλονται τα επιτεύγματα της επιστήμης και τα κατορθώματα της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι αυτά δεν εγγυώνται την επιθυμητή διεύρυνση και την απελευθέρωση. Το στοιχείο του μύθου και του μυστηρίου είναι στη δημιουργική μας φύση κι αυτό αρκεί για να προσδώσει θετικά χαρακτηριστικά στο στοιχείο του νερού (Ιχθύες, Καρκίνος, Σκορπιός) Η σύνδεσή τους με την ανθρώπινη συναισθηματική φύση ή τη σεξουαλικότητα για παράδειγμα αρκεί για να τη βγάλουν παραπάνω από καθαρή κι αυτά τα ζώδια. Ας πούμε, αν θέλετε να είστε in κοιτάξτε να έχετε κάποιου είδους σχέση με το ζώδιο του Σκορπιού. Κάναν ωροσκόπο κάτι τέλος πάντων. Εγώ τη γλιτώνω καλά γιατί ο πλανήτης Άρης (και δεν είναι τυχαίος αυτός ο πλανήτης, είναι του πολέμου και πολύ αρσενικός) καθόταν στον Σκορπιό όταν γεννήθηκα. Τα υπόλοιπα του Σκορπιού το ότι δηλαδή κατά βάση είναι αθώα και κατά κύριον λόγο άκακα ζωάκια (μόνο άμα από άγνοια πέσεις πάνω τους θα αναγκαστούν τα καημένα να σε τσιμπήσουν) συσκοτίζονται από τον φόβο του κεντριού και του θανατηφόρου δηλητηρίου. Πολύ in σας λέω. Τώρα κάτι εμμονές με το μυστήριο και τη θρησκευτικότητα, κάτι ερωτοτροπίες με το στοιχείο του θανάτου, καταφέρνουν να ισορροπούν την τεχνική εποχή μας και γίνονται παραπάνω από ανεκτά. Με παρόμοιο τρόπο τα Ψάρια μεταφράζουν το ανεξερεύνητον του συναισθηματικού κόσμου σε μια γλυκιά ενστικτώδη τρέλα. Και μια τέτοιου είδους τρέλα θεωρείται τόσο πολύτιμη σήμερα!

Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι το δεύτερο χειρότερο μετά τον Αιγόκερω που μπορεί να σας συμβεί ζωδιακά είναι να είστε Καρκίνος. Αυτό το ζώδιο του μυστικιστικού νερού είναι το πιο κρυφό και το πιο συναισθηματικό απ 'όλα. Τόσο πολύ που εύκολα χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση συναισθηματικών ανασφαλειών και μάλλον γι αυτό πρέπει να προστατεύεται παραμένοντας όσο γίνεται κρυμμένο. Και στη εποχή μας δεν λέει να σε τρώνε οι ανασφάλειες και να μην μπορείς να πατάς στα πόδια σου. Καταλαβαίνετε ελπίζω γιατί το βάζω κι αυτό δεύτερο στη λίστα των out.

Τώρα από το στοιχείο της γης ο Ταύρος τη γλυτώνει πολύ εύκολα. Τον προστατεύει η γοητεία της Αφροδίτης Το στοιχείο της υλικότητας σ' αυτόν εκδηλώνεται θετικά για τα πολιτιστικά μας ήθη γιατί αποκομίζει απ' αυτό την λαγνεία του και την φιληδονία. Το πείσμα και η κτητικότητα παραβλέπονται εύκολα. Για παράδειγμα ο Κάρολος Marx (Ταύρος στο ζώδιο) για τους ειδικούς της αστρολογίας δεν είναι καθόλου τυχαίο που βάσισε την κοινωνικοπολιτική του ανάλυση προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα εισάγοντας κριτήρια οικονομολογίας και ψάχνοντας σε ποιόν ανήκει τί;

Η δε Παρθένος χωρίς να τα έχει εύκολα καταφέρνει να γλυτώνει. Αγνότις, καθαρότις και τάξη. Το χειρότερο όμως που μπορεί να της προσάψουν είναι ότι είναι βαρετή, τίποτα παραπάνω. Γιατί είναι καλή, φιλόπονη, βοηθάει, αναλύει σε βάθος κολλάει στη λεπτομέρεια και τέλος πάντων είναι σαν τις νεαρές τις κοπέλες που πρόκειται να... αλλά όχι ακόμη μέχρι να βρεθεί αυτός που θα τις αντέξει και θα τις καταφέρει. Δεν χάνει κανείς από την επαφή μαζί τους. Από την άλλη αν συνυπολογίσει κανείς ότι είναι και τέλειοι (μέσα από την τελειομανία της λεπτομέρειας εννοώ) καμιά φορά βγάζει κάτι κι αυτό. Να σας δώσω μερικά διάσημα παραδείγματα για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό αυτό που θέλω να πώ: η Παρθένος Μαρία η Θεομήτωρ, (η Παναγία ντε!) ο Sean Connery κι ο Michael Jackson!

Όπως μπορείτε να δείτε,
ούτε η εικονογραφική παράδοση δεν βοηθάει ιδιαίτερα το ζώδιο του Αιγόκερου.


Από χθες ο junior έχασε την δυνατότητα να γεννηθεί σε άλλο ζώδιο από αυτό του Αιγόκερου. Απ' εδώ και πέρα δεν μπορεί παρά να έχει αυτό το ζώδιο. Και δεν φτάνει αυτό, θα βρεθεί σε μια οικογένεια με μητέρα Ταύρο και πατέρα Παρθένο. Η χαρά του στοιχείου της γης δηλαδή. Ο κίνδυνος για μια πολύ βαρετή προσγειωμένη οικογένεια παραμονεύει. Ευτυχώς θα μετρήσουν ελαφρυντικά τα εξής θετικά χαρακτηριστικά των ωροσκόπων τα οποία όπως θα γνωρίζετε είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του κάθε προσωπικού ζωδιακού κύκλου. Ο πατέρας όπως είπαμε έχει ωροσκόπο στο Ζυγό (καλό θεωρείται αυτό) και η μητέρα έχει ωροσκόπο στον Κριό (το πιο πολεμικό απ΄ όλα τα ζώδια). Έχουμε λοιπόν έναν πατέρα με ζώδιο γη και ωροσκόπο αέρα και μια μητέρα με ζώδιο γη και ωροσκόπο φωτιά. Για να συμπληρωθεί η οικογενειακή ζωδιακή αρμονία το παιδί θα πρέπει να γεννηθεί με ωροσκόπο του νερού. Αυτό θα ήταν χάριν πολυπλοκότητας ζωδιακά ευκταίο. Τώρα το «χειρότερο που μπορεί να συμβεί σύμφωνα μ' αυτά που αράδιασα παραπάνω, είναι ο μικρός να βγει Αιγόκερως με ωροσκόπο Καρκίνο...

Για να συμβεί αυτό αρκεί να γεννηθεί τις βραδυνές ώρες γύρω στις 8.
Σήμερα απ' ότι φαίνεται τη γλιτώνουμε με τον Καρκίνο.

Γνωστοί στο ζώδιο του Αιγόκερου:
Humphrey Bogart (25 Δεκεμβρίου 1899)
Elvis Presley (8 Ιανουαρίου 1935)
David Bowie (επίσης 8 Ιανουαρίου 1947)
Αγγελική Αυγητίδου (σήμερα είχε γενέθλια)
Ανδρόνικος Καραμανλής (26. Δεκεμβρίου)
Ιησούς Χριστός (εκεί γύρω στις 25 Δεκεμβρίου ίσως και λίγο αργότερα)

Καλά Χριστούγεννα!

Μια εξήγηση για το κείμενο στην αρχή του post (το πρώτο κομμάτι με τα παχια γράμματα πάνω, πάνω)

Ο καθηγητής Bertram Forer το 1948 δήλωσε την πρόθεσή του στους φοιτητές του για την διεξαγωγή ενός τεστ προσωπικότητας. Στο τέλος έδωσε στο κάθε φοιτητή τα αποτελέσματα από την έρευνα και ζήτησε από τον καθένα να αξιολογήσει την ευστοχία του συμπεράσματος για τον εαυτό του. Η κλίμακα ήταν 0, μηδέν (= δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αλήθεια) μέχρι 5 (= ανταποκρίνεται πολύ καλά). Ο μέσος όρος της βαθμολογίας που βγήκε απ' όλους τους φοιτητές ήταν 4,26 βαθμοί. (Δηλαδή το κείμενο ανταποκρίνονταν πολύ ως αρκετά καλά στην πραγματικότητα)

Μεγάλη ήταν η έκπληξη όταν αποκαλύφθηκε στους φοιτητές ότι όλοι τους αξιολόγησαν ακριβώς το ίδιο κείμενο το οποίο ο καθηγητής Forer συνέθεσε από το Ωροσκόπιο περιοδικού που αγόρασε από το περίπτερο. Από τότε επαναλήφθηκε άπειρες φορές το τεστ με το ίδιο ακριβώς κείμενο. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας κινείται πάντα εκεί γύρω στο 4.


Το κείμενο στην αρχή του post είναι μια γρήγορη μετάφραση του κειμένου που μοίρασε στους φοιτητές ο καθηγητής Bertram Forer το 1948 (καθώς και στις επαναλήψεις του πειράματος τα επόμενα χρόνια) προς αξιολόγηση ευστοχίας των αποτελεσμάτων της έρευνας περί της προσωπικότητάς τους. Το φαινόμενο ονομάτηκε Forer effect ή personal validation fallacy or the Barnum effect.



Labels:

5 Comments:

Blogger AA said...

Αμάν πια με το ζωόδιο μας! (Τουλάχιστον έμαθα τα γενέθλια του Ανδρόνικου)...

December 24, 2007 at 8:44 AM  
Blogger έφη said...

O Ισίδωρος σήμερα το πρωί μου δήλωσε ότι θα γίνει αστρολόγος (εννοούσε κάτι σε σχέση με αστρονομία) του εξήγησα τη διαφορά και μετά άρχισε να μιλάει για το ζωόδιο του αστακού (σκορπιού δηλ)
Πάντως μέσα στις γιορτές είναι βολική περίοδος για παιδικά πάρτυ (θα καταλάβετε)

December 27, 2007 at 12:55 PM  
Blogger delta-kapa said...

Το ζώδιο του Αστακού! Χα χα χα χα! Γεια σου Ισίδωρε!

December 27, 2007 at 1:04 PM  
Anonymous Anonymous said...

Φαντάζομαι πως όταν γεννηθεί θα καταστρωθούν άμεσα οι αστρολογικές προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία..Εχω ακούσει για χαζογονείς, μα αυτό που είδα εδώ ξεπερνά κάθε τι άλλο που γνώριζα.
Και μια πληροφορία: Τα παιδιά στην παιδική τους ηλικία ζούν σύμφωνα με το ζώδιο της σελήνης τους...είναι το ζώδιο της σελήνης τους. Το ζώδιο της σελήνης τους, θα το μάθετε σύμφωνα με την ημερομηνία που γεννήθηκε.
Άντε σας έδωσα υλικό για νέα μελέτη! Απα πα πα

December 28, 2007 at 1:02 PM  
Blogger delta-kapa said...

Πουλιά στον αέρα έπιασες ανώνυμη/ε σχολιαστά μου!
Χαζογονείς; Λάθος! Περίμενε λίγο, δεν γεννήθηκε ακόμη. Τώρα πρόκειται απλώς για χαζούς, όχι χαζογονείς. Όταν με το καλό θα γίνουμε γονείς μπορεί και να λειτουργήσει ευεργετικά και να συνέλθουμε.
Αλλά μάλλον δίκαιο έχεις: αυτό εδώ ξεπερνά κάθε τι άλλο που γνωρίζεις. Γι αυτό διάβαζέ το λίγο πιο προσεκτικά.

December 28, 2007 at 2:58 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home